Stampen Media stor Vit logga

Därför är annonsering i nyhetsmedia din smartaste investering just nu

Stampen / Därför är annonsering i nyhetsmedia din smartaste investering just nu

Publicerat: 2023-02-14

De företag som lyckas skapa förtroende hos sina kunder under lågkonjunktur är även de som kommer stå starka framåt. Men vilka kanaler är värda att satsa på? Här går vi igenom varför en kampanj i nyhetsmedia, alltså papperstidning och nyhetssajt, borde vara ditt förstahandsval när marknaden sviktar.

Att satsa på sin marknadsföring när ekonomin är på väg nedåt och människor generellt köper mindre kan kännas motsägelsefullt. Varför annonsera när ingen köper? Men faktum är att de företag som historiskt sett vågat satsa under kristider också är de som fortsatt starkast framåt. 

Men för att våga krävs en strategi som bygger på långsiktighet – och ett visst mått av mod. Syftet är att bygga ett starkt varumärke som kanske inte säljer idag, men desto mer när kunderna väl börjar handla. Här går vi igenom vilka fördelarna är med att välja just nyhetsmedia för din annonsering.

Anmäl dig till våra månadsutskick och håll dig uppdaterad inom marknadsföring på ett enkelt sätt.

5 argument till varför nyhetsmedia bör vara din prio just nu

  1. Optimalt för varumärkesbyggande kampanjer

Fokuset i din marknadsföring just nu bör vara att satsa på långsiktiga varumärkesbyggande kampanjer istället för kortsiktiga säljkampanjer. I en undersökning av Yotpo svarade 56% att de skulle spendera mer pengar på ett varumärke de är lojala mot, även om det finns billigare alternativ. Så även om dina kunder håller i plånboken idag är det viktigt att fortfarande vara top of mind hos dem i framtiden. 

Tänk dig själv: du ska köpa tvättmaskin. Hur stor är sannolikheten att du väljer ett varumärke du aldrig hört talas om men som kostar ett par hundralappar mindre, än det varumärke du känner väl till och vars värderingar du gillar?

“Min generella rekommendation är att lägga 80% av sin marknadsföringsbudget på varumärkesbyggande kampanjer och 20% på säljdrivande kampanjer under lågkonjunktur. Du behöver helt enkelt så för att kunna skörda.”

– Anders Granqvist, försäljningschef på Stampen Media

  1. Lägre konkurrens om läsarnas uppmärksamhet

Trots att experternas råd är samstämmiga, så är det få företag som faktiskt drar nytta av lågkonjunkturen. Många tenderar att göra tvärtemot rekommendationen och satsar istället i ren desperation på kortsiktiga säljkampanjer. Det lämnar extra utrymme för dig som faktiskt vill jobba varumärkesbyggande och passa på att ta andelar.

Är du till exempel ett mindre företag är det ett perfekt tillfälle att passa på att bygga ditt varumärke nu. Människor spenderar dessutom mer tid på att läsa en annons i nyhetsmedia än på till exempel Facebook. Stampens observationsvärden visar att läsarna stannar upp till sex sekunder när de lägger märke till din annons i papperstidningen.

  1. Din digitala räckvidd förbättras om du annonserar i nyhetsmedia

Du måste inte välja mellan digital annonsering eller annons i papperstidningen. Även om din prio under tuffare tider bör vara nyhetsmedia så är det bästa om du kan sprida ut din marknadsföring i flera kanaler. Fördelen med att satsa en större del av kakan på nyhetsmedia är att det även ger positiv effekt på din annonsering hos både Facebook och Google.

Annonsörer som investerar i nyhetsmedia får i genomsnitt tillbaka sju gånger de investerade pengarna för sin sökordsannonsering (70% ROI), tre gånger mer för sin online video-annonsering (till exempel Youtube) och tre gånger mer för sina medieinvesteringar i social. Denna snöbollseffekt beror på att mottagaren redan sett annonsen i nyhetsmedia och därmed känner större trygghet inför att klicka eller interagera med annonsen i andra kanaler. I kombination med annonsering i nyhetsmedia ökar du alltså din ROI i övriga kanaler du annonserar i med:

70% för sökordsannonsering (Google Ads)

30% för video-annonsering (Youtube)

32% för annonsering i sociala medier (Meta och LinkedIn)

  1. I osäkra tider vänder sig folk till nyhetsmedia

Under pandemin kunde man se en tydligt ökad efterfrågan på lokal och trovärdig journalistik. När världen känns ostabil och marknaden sviktar så letar allt fler efter källor som känns seriösa. 

Trots – eller kanske på grund av – lågkonjunktur och föregående pandemi har nyhetsmedia som papperstidningar, e-tidningar och nyhetssajter vuxit sig starkare. Åldrarna har dessutom krupit nedåt och Stampen Media har ökat sin räckvidd de senaste tre åren (Orvesto konsument helår 2019-2021).

  1. Trovärdig kontext att synas i

Annonser som publiceras i en lokaltidning eller på en nyhetssajt som tillhör ett seriöst mediehus kvalitetssäkras alltid av en ansvarig utgivare. Det innebär bland annat att det redaktionella innehållet följer de 13 yrkesetiska regler som Svenska Journalistförbundet tagit fram vilket ökar trovärdigheten hos läsaren. Det garanterar att ditt varumärke alltid syns i en seriös kontext – något som är ännu viktigare under lågkonjunktur när du behöver maxa ditt förtroendekapital och få kunderna att känna tillit.

Är du sugen på att komma igång med din annonsering i nyhetsmedia? Läs vår guide till vilka steg du behöver tänka på i din kampanjplanering.

Läs mer artiklar

Se alla artiklar
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram