Stampen Media stor Vit logga

Så sätter du upp en långsiktig plan för din annonskampanj

Stampen / Så sätter du upp en långsiktig plan för din annonskampanj

Publicerat: 2023-02-08

De bästa kampanjerna har en tydlig inriktning, ett smart budskap, en genomtänkt budget och är inriktat mot rätt målgrupp. Inga konstigheter, eller? Det kan kännas svårt att ha koll på allt som ska stämma för en lyckad annonskampanj – därför går vi här igenom allt du behöver tänka på för att skapa en långsiktig kampanjplan.

Definiera företag och målgrupp

Det handlar om att börja i rätt ände. Innan du formulerar budskap och vilka kanaler du vill synas i behöver du förtydliga vad företaget representerar, och vilken målgrupp som ska nås. Lever företaget upp till den bild som presenteras utåt rörande varumärket och värderingar? Bilden av varumärket som kommuniceras ut behöver lira med bilden som redan finns. Du behöver även se över vilka resurser som finns internt i form av personal, kunskap och budget. 

Gällande målgruppen är det först och främst viktigt att definiera vilka personer du vill nå. Sedan försöka förstå kundernas beteende, var de befinner sig online och om det går att mäta deras digitala beteenden.

Terese Dewill

“Det går inte att koka soppa på en spik. Många väljer att enbart investera väldigt lite i sin marknadsföring då de ser på det som en kostnad. Men istället för att se på marknadsföring som en kostnad behöver du se på den som en investering. En investering som kommer att ge avkastning.”

– TERESE DEWILL, FÖRSÄLJNINGSCHEF STAMPEN

Sätt upp en medieplan i 3 steg

Det är klokt att ha en medieplan eller kommunikationsplan där du klarlägger företagets mål och ambition. Här bestämmer du vart ni är på väg, hur vägen dit ska se ut och presenterar kommunikationsplanerna för det kommande året. Tre viktiga delar i en medieplan är:

  1. Budget

En grundläggande del av planeringen är budgetallokering och vilka kanaler du vill synas i och satsa på. Här är det viktigt att fundera kring hur satsningen blir uthållig och hållbar i längden. För de flesta är till exempel ett inlägg om dagen på företagsbloggen sällan hållbart då det är tidskonsumerande. Fundera kring hur mycket tid ett inlägg tar att producera och vad som är rimligt att hinna med. Kanske ett eller två inlägg i veckan är mer passande?

Säljperioden behöver också ses över och när du exempelvis ska planera in utbudsannonsering som syftar till att skapa direkta intäkter. Se även till att planera in långsiktiga, varumärkesbyggande kampanjer som bygger kännedomen om varumärket under en längre period – något som på sikt kommer att generera intäkter.


Tips: Det är smart att låta din marknadsföringsbudget vara rörlig så att du kan portionera om pengar till kanaler eller specifika kampanjer som funkar extra bra. Ser du att ni har ett bra engagemang på Instagram – våga flytta över en större del av budgeten dit.

  1. Kanaler

Papperstidning eller digitalt? Facebook eller LinkedIn? Mycket ska vägas in när du ska välja kanaler. Och även om du inte behöver vara i synlig i alla kanaler som finns räcker det inte med en längre. Att istället sträva efter samverkan mellan flera kanaler är det bästa receptet för lyckat kampanjarbete idag. 

Det kan vara bra att växla mellan kanaler vars inriktning skiljer sig åt. I papperstidningen har du i regel mer tid att nå ut, det vill säga läsare stannar upp lite längre när de läser en fysisk tidning än när de scrollar på en skärm. Dessutom är generellt sett folks inställning till annonser i papperstidningen mer positiv eftersom det för många ses som en kvalitetsstämpel. 

För att nå de i din målgrupp som inte läser någon papperstidning alls, behöver du även annonsera digitalt. Att inkludera så kallade native-annonser i den digitala marknadsföringen är ett bra alternativ och brukar ge fina resultat. En native-annons är en annons som utformas för att likna en vanlig, redaktionell artikel i den tidning eller nyhetsflöde där den publiceras.

Bild på ägarna av Fritz Blommor

Lästips: Läs om hur Fritz blommor fick fler kunder i blombutiken genom att satsa på annonsering i sociala medier.

Väg in format för olika enheter

Gällande format är det viktigt att tänka på att människor rör sig mellan olika enheter idag. Under en dag hinner man växla mellan dator, mobil och läsplatta. Väg därför in att kampanjerna bör vara utformade för flera format. 

Utformningen behöver inte heller se exakt likadan ut, utan du kan variera en annons genom att ha en vinkel i Göteborgs-Posten, en annan i lokaltidningen Hallandsposten och en tredje på LinkedIn. Eftersom din målgrupp kan skilja sig åt i olika kanaler kan budskapet behöva justeras mellan kanalerna. En rubrik i papperstidningen skiljer sig antagligen åt från en rubrik på Instagram. Vi befinner oss även ofta i olika sinnestillstånd i olika kanaler. LinkedIn är ett seriösare forum än TikTok exempelvis.

Tips: Se till vad som funkar bra redan. Har du en annons i papperstidningen med en QR-kod som driver jättebra trafik, fortsätt köra på den! Men våga vara rörlig! Sätt upp en årsplan som du följer upp och låter vara föränderlig. Se över planen en gång i kvartalet eller halvåret. Se hur utfallet blev och var öppen inför att göra förändringar om det behövs.

  1. Mätning

För att veta om kampanjer varit framgångsrika får inte detta sista steg glömmas bort! För en säljdrivande kampanj bör du se över effektiviteten av kampanjen och volymen för konverteringsåtgärderna som krävts för din kampanj. Är målet att driva personer till hemsidan bör du istället mäta KPI:er som sessioner, klick, engagemang, gillamarkeringar och trafik. 

Tips: Läs vidare om säljdrivande och varumärkesbyggande kampanjer, och skillnaderna mellan dem.

Behöver du hjälp med att sätta upp en långsiktig plan?

Om du behöver mycket hjälp med hela kampanjarbetet kan du behöva ta in en person på heltid. Eller är det bara en viss spetskompetens du behöver? Du kanske bara behöver hjälp med SEO (sökmotoroptimering), någon som är grym på tidningsannonser eller en stjärna på displaykampanjer?

Stampens medierådgivare hjälper dig att se över ditt behov och plockar in rätt kompetens. Vi har specialister som kan hjälpa dig med allt ifrån budskap i dina annonser till SEM (sökmotormarknadsföring) och att skriva konverterande rubriker. Du kan få hjälp med både större satsningar där vi tillsammans lägger upp en större plan och tar in flera resurser, eller så hjälper vi dig bara med ett fåtal specifika annonser.

Sammanfattning

Ett vanligt misstag är att börja med att välja kanal och dra igång en kampanj utan en plan och målbild. Med en tydlig, långsiktig plan kommer du se bättre resultat. Det är lätt att inför ett kommande event snabbt kasta ihop en kampanj i all hast men det blir sällan lika bra som om du konkretiserat målgrupp, budskap, kanaler och budget i förväg. Börja därför i rätt ände.

  1. Definiera vad företaget vill, vart ni är på väg och vem ni vill rikta er till. 
  2. Balansera varumärkesbyggande arbete med säljdrivande kampanjer.
  3. Arbeta i mer än en kanal för att stärka spridningen. 
  4. Ta hjälp av en medierådgivare om det känns svårt eller om du behöver någon att bolla dina idéer med.

Anmäl dig till våra månadsutskick och håll dig uppdaterad inom marknadsföring på ett enkelt sätt.

Läs mer artiklar

Se alla artiklar
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram