Stampen Media stor Vit logga

Content marketing – vad är det och varför är det bra?

Stampen / Content marketing – vad är det och varför är det bra?

Publicerat: 2023-04-13

Content marketing eller innehållsmarknadsföring på ren svenska är en kraftfull strategi som kan hjälpa företag att bygga en stark relation med sin publik och öka sin synlighet online. Ibland är det svårt att veta var man ska börja och hur man kan dra nytta av sin strategi. I denna artikel förklarar vi innebörden av content marketing och ger dig fem olika sätt att använda innehållsmarknadsföring på för att nå dina mål.

Vad är content marketing?

Content marketing eller innehållsmarknadsföring handlar om att skapa och distribuera relevant, värdefullt och engagerande innehåll till en specifik målgrupp. Syftet är att locka och behålla publikens uppmärksamhet, för att på så sätt bygga upp ett starkt varumärke och öka försäljningen. 

Genom att skapa innehåll som löser problem eller utmaningar som målgruppen har, eller som erbjuder intressant information och underhållning, kan ditt företag öka sin synlighet och bygga ett starkt förtroende hos kunderna. Vilket i sig kan bidra till att stärka varumärket och göra det mer attraktivt för nya kunder. 

Olika former av content marketing

Content marketing kan ta många olika former och inkludera blogginlägg, videor, podcasts, infografik, sociala medier-inlägg, med mera. Det viktigaste är att innehållet är relevant och värdefullt för målgruppen och att det distribueras på rätt sätt för att nå ut till de personer som är mest intresserade. 

Genom att använda content marketing som en del av sin marknadsföringsstrategi kan företag skapa en mer personlig relation med sin publik och skapa ett starkare band mellan kunderna och varumärket. Detta kan leda till ökad lojalitet och ökad försäljning på lång sikt.

5 tips på format att använda i din innehållsplan

  1. Blogginlägg

Att skapa blogginlägg är ett av de enklaste och mest populära sätten att använda innehållsmarknadsföring på. Genom att regelbundet publicera inlägg på din blogg eller webbplats kan du engagera din publik och erbjuda dem användbar information. Detta kan öka din synlighet online och hjälpa dig att bygga en relation med dina läsare. 

När du skapar blogginlägg bör du tänka på din målgrupp och skriva om ämnen som är relevanta för dem. Du kan också använda sökordsoptimering för att öka dina chanser att synas högre i sökmotorernas resultat.

  1. Video

Ett mycket populärt sätt att nå ut med sin innehållsmarknadsföring är att skapa och publicera videor. Genom att producera informativa och engagerande videor kan du nå en bredare publik och öka ditt varumärkes synlighet online. 

Videor kan vara ett kraftfullt verktyg för att förklara komplexa ämnen eller visa upp dina produkter och tjänster på ett mer visuellt sätt. Du kan använda videor på din webbplats, sociala medier eller YouTube för att nå ut till din publik.

  1. Native-annonser
Vad innebär native

Native-annonser även så kallade sponsrade artiklar är en typ av annonsering som blivit alltmer populär inom innehållsmarknadsföring. Dessa annonser är utformade för att smälta in naturligt i den omgivande plattformen eller webbplatsen där de visas, vilket gör dem mindre störande och mer relevanta för målgruppen. 

Till skillnad från traditionell annonsering som ofta uppfattas som påträngande och irriterande, kan native-annonser hjälpa till att bygga en mer positiv varumärkesuppfattning genom att leverera relevant och användbar information till målgruppen.

Lästips: Artikeln som förklarar mer om vad är en sponsrad artikel är och varför bör du satsa på det.

  1. Webbinarier

Webbinarier är ett utmärkt verktyg för att använda innehållsmarknadsföring på ett mer personligt och interaktivt sätt. Ett webbinar är en form av online-evenemang där du kan interagera med din publik i realtid genom en videoström. Det kan handla om allt från produktlanseringar, utbildning och workshops till diskussioner och intervjuer. 

För att skapa ett effektivt webbinarium bör du ha en klar målgrupp och ett tydligt syfte med evenemanget. Dessutom är det viktigt att ha en välplanerad agenda och att du är förberedd på frågor och eventuella tekniska problem.

  1. Infografik

Infografik är en visuell presentation av information som förklarar ett komplext ämne på ett enkelt och överskådligt sätt. Då infografik är en bild så blir det enkelt att dela på sociala medier, vilket i sin tur ökar din räckvidd och ditt engagemang.

Hör av dig till oss på Stampen Media om du vill ha hjälp att ta fram din egen sponsrade artikel och lägga en plan för företagets annonsering framåt. Vi hjälper dig både att ta fram artiklarna och att sprida och exponera dem i rätt kanaler.

Läs mer artiklar

Se alla artiklar
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram